Tal com entràvem a port anàvem quedant estabornits, algun centenar de vaixells fondejats, edificis moderns, la il•luminaria esclatant del multi cinema de 12 sales i el parc de petites atraccions, una marina impecable, els ulls cada vegada més oberts, no vam badar boca. Estem a França!
La paperassa van ser ràpidament gestionada per la marina, no més ens van visitar els de Bio control. Ens van requisar les verdures i el ous, però com que ja estàvem previnguts ja no teníem gaire cosa. No vam trigar gaire a trobar el mercat del peix moderníssim i el supermercat amb tot els luxes del vell continent, no més un problema, els preus!!
Al segon dia , quina sorpresa, uns catalans!!! Amb l’estelada ben alta dalt del pal!! Són la Lourdes i l’Enric, viuen al seu vaixell, el Mali Mali amb les seves dues filles, ja fa cinc anys que estan equí. Durant anys s’han recorregut el Pacífic i ara estan acomodats a Nova Caledònia a on no els falta feina, estan ben integrats i la marina està molt protegida pels ciclons.
Encara que Nova Caledònia és coneguda per tenir el “lagoon” més gran del món, inclús reconegut per l’Unesco, nosaltres vam optar per aprofitar els pocs dies que ens quedàvem per recórrer l’illa en cotxe. També ha sigut una grata sorpresa, l’illa és majoritàriament molt verda, bastant muntanyosa i amb molts rius.
Vam començar la ruta pel costat oest direcció nord, els primers kilòmetres són d’autopista de peatge, després continua en un carretera ample en molt bon estat. La costa té moltes penínsules, plenes de badies i la carretera principal corre més a l’interior, així que rarament veus el mar mentre circules. El primers paisatges són grans prats de pastura de vaques amb les muntanyes al fons. Vam fer via per arribar a al poble de La Foa, del que parteixen varies carreteres cap l’interior als pobles de Farino i Sarraméa on les excursions dins del Parc provincial des Grandes Fougères són esplèndides. Després de mesos al mar, quan tornem a la muntanya ens assembla encara més meravellosa. Les falgueres com arbres són impressionats i Hi ha una gran varietat d’arbres, molts d’ells desconeguts per nosaltres, la terra és molt vermella i els ocells se senten per tot arreu.
Vam passar de la costa oest a la est per la transversal “Kone-Tiwaka”. Moltes, moltes corbes i uns paisatges de valls i muntanyes impressionants. A la costa est, la carretera passa molt més a costat de mar seguint les entrades i sortides de les badies i pujant i baixant els turons. Travessem les zones mineres, la carretera queda casi tapada per la terra escampada pels camions , les muntanyes gratades han perdut el verd de la vegetació i ens mostren tota la variació d’ocres quan el sol comença a baixar, i de tant en tant una veta verda per la reacció del níquel. Aquest mineral és la causa de que tot a l’illa sigui tan car, i de que França no donés la independència al país , tot i els grans disturbis dels anys 80, que van costar moltes vides.
Vam passar la nit a Kouaoua, en una habitació de miner! Estava força neta, amb TV i AC, i ens van preparar un sopar prou bo. Kouaoua, està en una badia molt protegida, allà carreguen el mineral en els vaixells, fan servir una enorme cinta transportadora que travessa les valls fins al port, la anomenen “la serpetine”.
Seguint la nostre ruta cap al sud vam passar pel tram muntanyós de carretera de terra de Petchécara on s’ha de circula intermitentment, hores parells direcció sud, hores senars direcció nord. Vam tenir sort i no més vam esperar 20 minuts, però la sorpresa va ser que de l’altre costat no havien respectat l’horari i ens vam creuà amb tres cotxes, per sort en llocs no compromesos!
Finalment vam arribar a Thio, on vam trobar que era el festival de Contes, una caravana de “conteurs” de Nova Caledònia, del Pacífic, d’Àfrica i d’Europa anaven passant per llocs predeterminats de la comarca. Nosaltres vam arribar tard a la tribu de Gran Borendy però els vam trobar a la platja de Mwara. Va ser divertit!
De tornada a casa la travessa de est a oest novament impressionant, virades i més virades, amunt i avall fins a Boulouparis.
Com sovint ens passa, ens queda la consciència de lo poc que hem vist i lo molt que ens queda per aprendre. I una vegada més els contrastos. Una Noumea que podria ser qualsevol ciutat de la França sud, i tota una Nova Caledònia amb petites “tribus” agrícoles disseminades per valls i muntanyes on els carrers són de herba i la primera obligació al entrar és anar a saludar a “chef” de la tribu!
Ah! Pel final he deixat la sorpresa…, tornem a canviar de rumb, no ens resignem a no arribar a la Meca dels navegants amb el Badoc! Així doncs ara esperem una finestra per sortir cap a Nova Zelanda!!! Mentre ens esperem anirem a pasturar per alguna illeta del sud, a veure si fem alguna banyadeta que ja trobem a faltar.